До відома громадян: як не стати порушником міграційного законодавства

12.10.2018


Громадяни держав з безвізовим порядком в’їзду в Україну можуть тимчасово перебувати на території держави не більше ніж 90 днів (протягом 180 днів), якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України.

Строк перебування іноземців, які є громадянами держав з візовим порядком в’їзду, а також осіб без громадянства обмежено строком дії візи. Тобто, іноземець чи особа без громадянства може тимчасово перебувати на території України протягом наданого візою дозволеного строку перебування, але не більше ніж до останнього дня строку дії візи.

Порушення правил перебування іноземців на території України тягне за собою адміністративну відповідальність та навіть примусове повернення та видворення із забороною в’їзду в Україну.

Відносно іноземців – порушників відділом Державної міграційної служби України складаються адміністративні протоколи за ст.203 «Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також згідно ст. 205 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються громадяни, які не прийняли заходи до своєчасної реєстрації іноземців, а за порушення порядку надання іноземцям та особам без громадянства житла, транспортних засобів та сприяння в наданні інших послуг передбачена ст.206 КУпАП.

Підстави для отримання дозволу на імміграцію:

— подання заяви про отримання дозволу на імміграцію;

— подання заяви про набуття громадянства України;

— наявності підстав, які не дають змоги виїхати з України;

— інші випадки, коли виникає необхідність продовження строку перебування (лікування, вагітність, догляд за хворим членом родини, оформлення спадщини, виконання службових обов’язків іноземним кореспондентом або представником іноземного засобу масової інформації тощо).

Як отримати дозвіл на імміграцію:

 — зібрати необхідні документи;

— звернутися до територіального органу або підрозділу ДМС України за місцем проживання;

— подати заяву та необхідні документи.

Заява подається особисто!

Необхідні документи для отримання дозволу на імміграцію

У разі, коли приймаючою стороною є фізична особа:

- особиста заява (згідно Порядку розгляду заяв іноземців та осіб без громадянства про продовження строку перебування на території України, затверджений наказом МВС України від 25.04.2012 № 363);

- паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства (після пред’явлення повертається), копію його сторінок з особистими даними, візою (за наявності) і відміткою про реєстрацію та/або копію імміграційної картки (за наявності);

- переклад українською мовою сторінок паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений в установленому законодавством порядку;

- паспортний документ фізичної особи, що є приймаючою стороною (після пред’явлення повертається), та копію його сторінок з особистими даними;

- копію посвідки на постійне чи тимчасове проживання або іншого документа, що підтверджує законність перебування на території України (якщо приймаючою стороною є іноземець та особа без громадянства);

- документ, що підтверджує наявність фінансового забезпечення для покриття витрат, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства на території України, чи гарантійний лист приймаючої сторони про взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства на території України та їх виїздом з України;

- документ про право власності або свідоцтво про державну реєстрацію права власності на житло, яке надається іноземцеві та особі без громадянства для перебування (після пред’явлення повертається), та його копію, а у разі, коли житло не належить приймаючій стороні, - письмову згоду власника (співвласника) такого житла. Якщо житло перебуває в державній або комунальній власності, замість документа про право власності подається видана організацією, яка здійснює експлуатацію житлового будинку, довідка про всіх повнолітніх осіб, місце проживання яких зареєстровано у такому житлі, та їх письмова згода на перебування іноземця та особи без громадянства;

- чотири фотокартки іноземця та особи без громадянства розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;

квитанція про сплату державного мита за продовження строку перебування або документ, який підтверджує наявність пільг щодо сплати.

У разі, коли приймаючою стороною є юридична особа:

- особа заява (згідно Порядку розгляду заяв іноземців та осіб без громадянства про продовження строку перебування на території України, затверджений наказом МВС України від 25.04.2012 № 363);

- паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства (після пред’явлення повертається), копію його сторінок з особистими даними, візою (за наявності) і відміткою про реєстрацію та/або копію імміграційної картки (за наявності);

- переклад українською мовою сторінок паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений в установленому законодавством порядку;

- паспортний документ керівника юридичної особи, що є приймаючою стороною, та/або уповноваженої ним особи (після пред’явлення повертається) та копію його сторінок з особистими даними;

- копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

- копію розпорядчого документа (наказу, витягу з протоколу, доручення тощо) про призначення працівників, які відповідають за оформлення документів іноземцям та особам без громадянства, засвідчену в установленому законодавством порядку;

- документ, що підтверджує наявність фінансового забезпечення для покриття витрат, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства на території України, чи гарантійний лист приймаючої сторони про взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства на території України та їх виїздом з України;

- документ про право власності або свідоцтво про державну реєстрацію права власності юридичної особи на житло, яке надається іноземцеві та особі без громадянства для перебування (після пред’явлення повертається), та його копію, а у разі, коли житло не належить приймаючій стороні, - письмову згоду власника (співвласника) житла чи уповноваженої ним особи;

- чотири фотокартки іноземця та особи без громадянства розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;

квитанція про сплату державного мита за продовження строку перебування або документ, який підтверджує наявність пільг щодо сплати.

Підстави для відмови у наданні послуги:

Рішення про відмову в продовженні строку перебування іноземця або особи без громадянства на території України приймається в разі:

Необхідності забезпечення національної безпеки або охорони громадського порядку;

Необхідності охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, що проживають в Україні;

Коли паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, підроблений, зіпсований або не відповідає встановленому зразку чи належить іншій особі;

Подання іноземцем та особою без громадянства завідомо неправдивих відомостей чи підроблених документів;

Коли виявлено факти невиконання іноземцем та особою без громадянства рішення суду чи органів державної влади, уповноважених накладати адміністративні стягнення, або вони мають інші майнові зобов’язання перед державою, фізичними або юридичними особами, включаючи ті, що пов’язані з попереднім видворенням за межі України, у тому числі після закінчення строку заборони подальшого в’їзду в Україну;

Коли є обґрунтовані підстави вважати, що іноземець та особа без громадянства мають інші, ніж заявлені у заяві, підстави та мету перебування в Україні або вони не подали відповідного підтвердження;

Відсутність в іноземця та особи без громадянства достатнього фінансового забезпечення на період перебування або відповідних гарантій приймаючої сторони.

Заяви розглядаються у термін - не більше трьох робочих днів. У разі необхідності здійснення додаткових перевірок цей строк може бути продовжено до десяти, а у випадку подання документів для прийняття рішення до ДМС - чотирнадцяти календарних днів.

 

 

Слов'янський відділ поліції

Донецької області за сприянням Слов'янського

міського відділу Головного управління

Державної міграційної служби

        України в Донецькій області

Цікаве

Відеопроекти

Програма

Газета